Meditasjon

Bilde av en som mediterer

Forskning viser at mindfullness meditasjon hjelper mot stress, angst, depresjon og smerter. Det er mange misforståelser om hva meditasjon handler om. Den vanligste er at man skal få et stille sinn hvis meditasjon funker. Med dette som utgangspunkt blir mange frustrert når de setter seg ned og erfarer at tankene og følelsene strømmer på. Meditasjon handler om å være bevisst på at dette skjer, ikke å tvinge seg selv til å stoppe det. 


I starten vil du kanskje legge merke til at tankene strømmer på enda mer enn vanlig, dette er fordi du ikke distraherer deg selv slik du vanligvis gjør. Hvis du noen gang har lagt merke til at tankene strømmer på når du skal legge deg til å sove, så er det litt det samme som skjer. Paradoksalt vil våre forsøk på å kontrollere tankene ofte lede til at de pøser på enda mer, men hvis vi derimot aksepterer at de kommer, og så lar de gå når vi oppdager det, vil de over tid falle til ro. 


Mindfullness har to komponenter. Den ene er oppmerksomhet og den andre er vennlighet ovenfor seg selv. Et vanlig fenomen er at mange gir opp på grunn av selvkritikken som kommer av at man legger merke til hvor vanskelig det er å holde fokus. Det er derfor viktig å på å ha en vennlig og omsorgsfull holdning når dette skjer. Du gjør ikke noe feil når sinnet ditt vandrer. Det er en helt naturlig del av prosessen. Meditasjon handler om å oppdage at man har vandret og så vende tilbake til her og nå.


Videoen under beskriver godt hvordan man skal forholde seg til det at man prøver for hardt å styre konsentrasjonen.


Det finnes mange måter å meditere på, men den vanligste er å fokusere på pusten. Sett deg på en stol og hold ryggen oppreist og rett. Du kan også sitte på gulvet med bena i kryss dersom du har fleksibiliteten til det. Så finner du ett punkt i kroppen der du kjenner pustens bevegelse mest tydelig (for eksempel heving og senking av mage eller bryst) og så observerer du pusten. Hjernen vil fort begynne å vandre. Når du oppdager at fokuset har vandret så kategoriserer du det enten som «tanke» eller som «følelse» (fysiske sensasjoner og emosjoner) og så vender du fokuset på en rolig og vennlig måte tilbake til pusten. Dette hjelper med å ikke måtte identifisere seg med det som skjer i sinnet og gjør det lettere å gi slipp og vende tilbake til pusten. Det anbefales å sette av tid til å meditere hver dag til ett fast tidspunkt for å få best utbytte av det. For eksempel kan du begynne med 5-10 minutter hver morgen, med en gang du står opp.


Se videoen fra Headspace under for mer informasjon om noting.



Jeg anbefaler å bruke guidet meditasjon da det ofte er mye vanskeligere å begynne på egenhånd.


Headspace og waking up er gode alternativer med mange meditasjoner med ulikt fokus. Headspace bruker hovedsakelig fokus på pusten og er kanskje lettere å forstå for nybegynnere. Waking up har ett mer åpent fokus bruker en rekke varierte teknikker, er mer filosofisk og har ofte ett mer åpent fokus. Det anbefales å prøve begge for å finne den som passer best for deg. Jeg liker personlig å bruke begge former for meditasjon. 


For å prøve headspace gratis i 30 dager kan du trykke her. Hvis du trykker her kan du få en gratis prøveperiode på 30 dager på Waking up. Dag 1 i introduksjonskurset ligger også på youtube, som du kan se i vinduet under.


Universitetet i LA (UCLA) har også laget en noen gratis meditasjonsøkter som kan være verdt å prøve ut. Det ligger lenker til de noen av de her.


Anbefalte bøker: Akkurat nå - Jon Kabat-Zinn

Anbefalte podcaster: Radio Headspace

Anbefalte Apper: Headspace, Waking up


Skrevet av psykolog Erik Mørland